Hem / Lindra solbränd hud

 

Om du är en av dem som råkat ut för en svidande bränna kommer här tips som kan lindra det onda och hjälpa dig undvika att göra det värre. Var snabb med åtgärder och lär dig av dina misstag så att du slipper bränna dig i framtiden.

Vi har tidigare skrivit om att ta hand om huden på vintern, men nu ska det handla om hur du tar hand om huden i sommar genom att undvika att bränna dig i solen. Alla har vi varit där någon gång, trots att solkrämen är på så bränner man sig. Gör såhär för att lindra brännan.

Skugga och kallt vatten

Om du känner att du har bränt dig genom den där alltför bekanta brännande hettande känslan, eller om du helt enkelt ser att din hud ser rosa eller röd ut är det dags att agera. Flytta dig direkt till skuggan om du har möjlighet, annars gäller det att täcka det brända området med kläder och solkräm. Se till att ha luftiga och mjuka kläder. Om du bränt dig kan även din hud ha svullnat. Gör då följande:

”När du bränt dig i solen så kan huden också svullna lite grann, och en kall dusch gör att området kyls ner och minskar svullnaden. Efter duschen kan du också använda is och applicera på området med jämna mellanrum”, skriver Expressen i en artikel.

Kräm och smärtstillande

När du tagit en sval dusch och ska hålla dig i skuggan kan du smörja dig med lotion. Det reparerar huden och ger en skön och svalkande känsla. Om du bränt dig är krämer med aloe vera extra bra, likaså kylbalsam kan vara skönt att stryka på. Det viktigaste är att krämen känns svalkande och är återfuktande för din skadade hud. Har du riktigt ont efter att du bränt dig kan du även ta dig en värktablett för att lindra den värsta värken. Drick mycket vatten och håll dig i skuggan. När brännan lagt sig – se till att använda mycket solkräm och skyddande kläder.