Hem / Olika åsikter om kroppshår

 

hårlösa benDiskussionen kring kroppsbehåring, speciellt på kvinnors kroppar, sträcker sig långt tillbaka i tiden. Idag har även en diskussion om männens kroppsbehåring kommit upp på agendan, samtidigt som allt fler utmanar de dominerande skönhetsidealen. Generande hårväxt har således blivit ett svårtolkat uttryck. Åsikterna om kroppshår på kvinnor och män skiljer sig åt.

Åsikter och ideal kring män och kvinnors kroppshår från äldre tider utmanas idag allt mer. Historiskt sett har kvinnors kroppar överlag varit något som behövts döljas med långa kjolar för att inte fresta män, samtidigt som den dolda kroppen skulle vara hårlös. Männen däremot, kunde visa upp mer kroppsdelar offentligt än kvinnor, och hår på kroppen var inte ett problem. Det var istället som en symbol för manlighet och makt. Om fri klädsel och kroppsbehåring symboliserade makt, så skulle inte kvinnan ha det. Där visar hårlöshet på ett tydligt vis männens sexuella förtryck mot kvinnor genom bestämmelser kring utseende. Idag har normerna ändrats till viss del, och fler män tar bort hår samtidigt som allt fler kvinnor utmanar det hårlösa idealet, vilket behövs.

Vad är generande hårväxt?

Varför var det så att kvinnorna skulle täcka sina ben och ta bort hårväxt när männen i motsats var fria i sin klädsel och hade en kropp som inte behövde döljas? Enligt en artikel i Dagens Nyheter har männens ben, till skillnad från kvinnans, inte ansetts som sexiga, utan som mäktiga. När tonåringar fick hår på benen betraktades de istället som män, som var redo att styra världen. Detta gör det ännu svårare att definiera vad generande hårväxt är, eftersom att titulera det som kroppsbehåring helt enkelt inte räcker till. Generande hårväxt har varit något man enligt rådande norm bör ta bort. Det har genom tiderna varit olika för kvinnor och män, men nu har det kommit att ske en förändring i synen på detta. Allt fler är idag av åsikten att generande hårväxt är något som du själv inte gillar och vill ta bort, inget du tar bort på grund av ideal eller andras åsikter.

Fler män tar bort hår

håriga ben

I en artikel från SR kan man läsa om att fler män idag väljer att ta bort generande hårväxt. Genom tiderna har det varit kvinnor som tragglats med rakhyvel och andra hårborttagningsmetoder, men nu är det alltså också männens tur. Tidigare har det setts som omanligt att ta bort kroppshår för män, och kvinnligt för kvinnan att ta bort hår från sin kropp. Men nu handlar det allt mer om egna val, där det är helt okej att ta bort kroppshår som för en själv är generande hårväxt – om man vill. Många bryter sig loss, medans vissa är kvar i gamla normer.

Eget beslut kring kroppshår

Men tyvärr är det fortfarande stora skillnader i hur de flesta ser på tjejers respektive killar kroppshår, och enligt Nathalie Simonsson som arbetar på RFSU behövs det fler håriga förebilder för tjejer. Hon säger till SVT att hon tycker att attityden till killars hårväxt är mer neutral och att många tycker att kroppshår på tjejer är snuskigt. Det är därför viktigt att belysa att man får ha hår på kroppen om man vill, eller ta bort det om man själv känner för det. Normerna om hår och hårlöst måste suddas ut, speciellt mellan de olika könen. Andra har ingen rätt att bestämma eller göra påtryckningar kring hur du ska se ut.