Hem / Snygg på rygg

 

Att bära saker på ryggen är det mest hälsosamma sättet. Det går också att göra det snyggt, eftersom det numera finns ett stort utbud av riktigt snygga ryggsäckar, i många olika prisklasser.

En ryggsäck är det mest ergonomiska sättet att bära saker, och ofta det enda som fungerar. Man kan inte fjällvandra med en resväska eller med en gympapåse. Men i staden är en 70-liters ryggsäck för fjällvandring ganska opraktisk, framför allt om man spänner fast saker utanpå den.

Det finns dock mindre ryggsäckar, som är mer praktiska i tätbebyggda miljöer. En del av dem fungerar också bra för kortare turer på fjället, eller för andra typer av friluftsliv.

Friluftsryggsäckar

Många av de snyggaste ryggsäckarna görs av friluftsmärken, och det har säkert sina skäl. Några klassiker är Fjällrävens Kånken, och Haglöfs klassiska rundade ryggsäck, som har haft många namn genom åren. Numera heter modellerna Corker och Backup. Men det finns även nyare modeller på marknaden.

Hunter är kanske inte riktigt ett friluftsmärke, även om deras gummistövlar fungerar bra i skogen. De håller dock långsamt på att närma sig friluftsmärkena, bland annat med lanseringen av sina vattentäta ryggsäckar, som finns i lika många färger som gummistövlarna. För östermalmstjejer som vill matcha sina Hunter-stövlar, och inte riskera att deras prylar blir blöta, är ryggsäckarna ett givet val.

North Face Purple Label

Ett amerikanskt friluftsmärke som blivit populärt i Sverige är North Face, som enligt vissa kritiker numera är mer av ett mode- än ett friluftsmärke. En likhet företaget har med många modehus är ett det har en speciallabel, som är svår att komma över. Om man inte råkar bo i Japan, vill säga. Det är nämligen det enda land där man kan köpa kläder och väskor från North Face Purple Label, som exempelvis deras tekniska ryggsäck Klettersack i hundtandsmönster. Det går även att hitta en del av dessa exklusiva plagg och väskor på Ebay, men då blir det lätt dyrt.

Det finns dock billigare ryggsäckar i liknande modeller. Ett annat märke som är populärt i Japan är Epperson Mountaneering, som går att köpa till betydligt mer humana priser, både på nätet och i vissa svenska butiker.