Hem / Ta hand om huden i vinter

 

Vintern är snart här, och det innebär att du bör anpassa din hudvårdsrutin efter årstiden. I det här inlägget kan du läsa om hur man sköter huden på bästa sätt under de kalla månaderna.

När det handlar om hudvård är det viktigt att tänka i säsonger. Den hudvårdsrutin som fungerar på sommaren fungerar inte under höst och vinter. På sommaren är det viktigt att skydda huden, och återfukta den efter att den utsatts för sol, saltvatten och annat som vi förknippar med denna årstid. Vintern innebär kalla vindar, minusgrader och snö, vilket påverkar huden på andra sätt. Detsamma gäller våren och hösten. Ju mer tid vi tillbringar inomhus, desto mer utsätter vi oss dessutom för torr luft, och det är inte heller bra för huden.

Hudvård för vinterbrukSnökanon och svensk vinter

Även på sommaren torkar elementen ut huden, vilket gör att du bör tillföra fukt. På vintern behöver huden också fett. En bra lösning är att använda en rengöring som innehåller fett, och helst inte innehåller några tensider. Tensider är ett effektivt rengöringsmedel, som finns i många typer av rengöringsgel. Men de finns också i diskmedel, och alla som någon gång har handdiskat utan handskar vet hur torr man blir om händerna av det. Detta är ett av råden som hudvårdsexperten Annica Joensuu delar med sig av i en artikel i Expressen. Över lag bör du på vintern undvika starka rengöringsprodukter, och istället välja milda varianter som rengöringsmjölk.

Det finns speciella ansiktsmasker för vinterbruk, vilket Metro Mode tipsar om här. Välj en mask som är utvecklad för att ge så mycket fukt som möjligt tillbaka till huden. Det behövs när dagarna är korta och termometern visar minusgrader. Tänk också på att den främsta källan till D-vitamin är solen, så det kan vara smart att välja en produkt som är berikad med D-vitamin för att kompensera för detta.

I framtiden kommer vi troligen att se hudvård som är mer anpassad till varje konsuments genetiska förutsättningar. Den här texten ger en fingervisning om det. Men där är vi inte ännu.