Hem / Tala inte illa om dem som sover

 

Det här med att man inte ska tala illa om de som är döda, ja det vet vi. Men när det kommer till att tala mindre bra om sovande människor är det minst lika viktigt att man aktar sin tunga för att inte riskera oönskade konsekvenser.

Om vi talar illa om de döda tror vissa att de kan vakna upp och hemsöka oss. Vad vi borde vara mer osäkra över är att vi ska vakta vår tunga när vi är bland människor som sover. För nu har det kommit forskning som visar att vår hjärna kan ta in information även när vi befinner oss i sovande tillstånd.

Uppfattar ord under sömn

Det är en grupp med franska och brittiska forskare som kommit fram till att vår mäktiga hjärna uppfattar ord även när vi sover. Detta genom ett test som gick ut på att man gav försökspersoner en knapp i vänsterhanden som de skulle trycka på när de hörde forskare säga en djurart och om forskaren läste upp ett objekt skulle försökspersonen istället trycka på knappen med sin högra hand. Utrustade med EEG-elektroder var det bara att köra igång experimentet och vad de då kom fram till var att hjärnan reagerade på samma sätt oavsett om man var i vaket eller sovande tillstånd.

Kan störa sömnen

5737514-counting-sheepVad som är intressant med detta projekt är att när man nu fått detta svart på vitt så kan man konstatera hur lättpåverkade vi människor är och hur viktigt det är att vi inte blir störda när vi sover. Men, om man nu tror att man kan vara tidseffektiv genom att i sömnen lyssna och ta in spännande ljudböcker eller varför inte att plugga till ett prov så har man fel. Vi är inte där ännu. Det är bra med en sammanhängande sömn och att vi får drömma fritt. Blir man störd så kan det få många negativa konsekvenser. Då vi har fem olika sömnstadier är det viktigt att vi ger alla de olika stadierna tid att få bearbetas.

För att få den bästa sömnen är det viktigt att du kopplar ner dig i tid och låter kroppen få vila, och även ha en bra säng med bra kuddar som ger de bästa förutsättningarna. Ett tips är att shoppa online på Gratislandet för att spara pengar – och tid. Men, glöm inte att logga av i tid för att maximera din sömn. Det finns även studier som visar på att om vi sitter med våra telefoner för långe in på småtimmarna så har vi svårare att somna och blir lättare störda. Detta är något som inte alltid är det enklaste men något man bör fundera över om man är en person som vrider och vänder på sig allt för mycket.